RetuRo – SISTEMUL DE GARANȚIE RETURNARE

49 Views

Despre colectarea ambalajelor

 

 

  • Ce presupune un punct de returnare?

 

Toți operatorii economici ce comercializează produse în scop SGR sunt obligați să organizeze un punct de returnare a ambalajelor ce fac parte din acest sistem. Comercianții ce au suprafețe de lucru mai mari de 200 mp au obligația de a organiza propriul punct de colectare. Ceilalți au posibilitatea de a se asocia cu alți comercianți care au spații mai mici de 200 mp sau cu unitățile administrativ teritoriale. 

 

Un punct de returnare reprezintă un spațiu organizat și gestionat de către unul sau mai mulți comercianți în care sunt returnate ambalajele pentru băuturi de către consumatorii finali în vederea restituirii garanției. 

 

Comercianții trebuie să accepte toate ambalajele SGR returnate de către consumatori chiar dacă produsul nu a fost cumpărat din același loc. 

 

 

  • Cum vor fi colectate ambalajele?

 

Vor exista două modalități de colectare: automată sau manuală:

 

  • colectarea automată se va face cu ajutorul RVM-urilor, niște mașinării ce vor identifica și colecta ambalajele ce fac parte din SGR. RVM-urile vor trebui achiziționate de către comercianți. 
  • colectarea manuală se va realiza cu ajutorul unor saci și suporturi de saci puse la dispoziția comercianților de către RetuRo. Comercianții vor trebui să preia doar ambalajele întregi,golite de conținut, care nu sunt deformate și pe eticheta cărora se distinge clar marcajul ce indică apartenența la SGR. 

 

Fiecare comerciant este liber să aleagă modalitatea prin care va colecta ambalajele, în funcție de situație și nevoi.

 

Cu toate acestea, comercianții au obligația de a ține evidența tuturor produselor comercializate și a ambalajelor returnate, indiferent de modalitatea de colectare pentru care optează. 

 

 

  • Ce ambalaje vor putea fi colectate?

 

Ambalajele colectate vor trebui să aibă simbolul SGR, să fie curate și să nu conțină lichid. Conform legislației, de la data de 30 noiembrie, producătorii de băuturi au obligația să nu mai pună pe piață băuturi în ambalaje non SGR. Bineînțeles, stocurile deja existente se vor comercializa în continuare, dar doar până la data de 31 decembrie 2024.

 

Despre garanția SGR

 

Garanția SGR are o valoare fixă de 0.50 lei, indiferent de tipul ambalajului sau conținutul acestuia. 

 

Comercianții au obligația de a percepe garanția de 0.50 lei în momentul vânzării produselor cu ambalaj SGR și de a o rambursa clienților atunci când aceștia returnează ambalajele. 

 

De asemenea, comercianții trebuie să evidențieze separat valoarea garanției față de prețul produsului, atât la raft cât și pe bonurile emise. Astfel, dacă o sticlă de suc costă 8 lei, la raft se vor afișa distinct prețul sucului și valoarea garanției (ex: 8 lei + 0,50 lei garanție)

 

 

Cum va fi returnată garanția consumatorilor?

 

În funcție de modalitatea de colectare, garanția va fi returnată astfel:

 

  • colectare manuală: garanția este returnată în numerar sau prin transfer electronic
  • colectarea automată: garanția va fi returnată fie printr-un voucher care va putea fi preschimbat în numerar sau folosit la alte cumpărături, fie prin transfer electronic.  

 

Comercianții au obligația de a-și informa clienții cu privire la produsele care fac obiectul SGR, condițiile și modul de returnare a garanției, precum și cu privire la programul și locația punctului de colectare. 

 

Cu toții ne dorim să trăim într-un mediu plăcut, respirând un aer curat. Sistemul de Garanție-Returnare joacă un rol important în prevenirea poluării, iar comercianții sunt un element cheie ce contribuie la bunul mers al acestui proiect. De aceea, o bună informare și colaborare cu întregul sistem va aduce beneficii tuturor atât pe termen scurt cât și pe termen lung. 

 

Market Manager – magazinul cu idei – grup de suport pentru persoanele implicate în administrarea magazinelor