Cum să negociezi bine

229 Views
  • Dincolo era mai ieftin. 😱

Cum se face că magazinul vecin are prețuri mai mici la produse

Unul dintre răspunsuri ar fi: negociază bine prețurile cu furnizorii.

 

Dacă aplici câteva tehnici testate de negociere o să fii uimit de cât de bine funcționează. 

Iar fraza “dincolo era mai ieftin” se va auzi după alte uși.

 

1️⃣ În primul rând ține cont de perioada anului pentru a face achiziții mai mari. Dacă de exemplu se apropie vara, este bine să faci stocuri la sucuri și băuturi răcoritoare din timp, pentru a nu le lua la un preț mare la începutul verii când toată lumea caută acest gen de produse. Regula se aplică și pentru perioadele în care știi că se face multă curățenie, sau când clienții cumpără multe cadouri.

 

2️⃣ Dacă plătești marfa pe loc obții un discount suplimentar. Atenție, fii corect, dacă ai promis că faci plata, fă-o.

 

3️⃣ Dacă vreii neapărat să obții un preț mai bun și agentul de vânzări nu pare că vrea să colaboreze, cere o ofertă direct de la directorul de vânzări sau de la proprietarul firmei care îți furnizează marfa.

 

4️⃣ Fă verificări pentru a vedea unde sunt mai avantajoase produsele pe care vrei să le achiziționezi.  Te poți folosi de programul de recepții pe care îl ai pentru a vedea de la care furnizor ai obținut până acum cel mai bun preț. Sau intra pe platformele magazinelor de tip cash and carry pentru a verifica prețul . Transmite-i agentului din fața ta că ai posibilitatea să cumperi marfa din altă parte mai ieftin  (informația trebuie să fie adevărată, contribuie la brandul tău de antreprenor), și va lăsa și el prețul mai jos. 

 

5️⃣ Solicită de la furnizor o taxă de raft pentru plasarea unor produse, pe care o poți folosi pentru a avea un preț competitiv față de concurență.

 

6️⃣ Dacă ai spațiu suficient de depozitare cumpără o cantitate mai mare dintr-un anumit produs, pentru a obține un preț mai bun. Însă asigură- te că este un produs care se vinde bine, ca să nu rămâi cu el pe stoc.  Și fără bani de rulaj. 🙂

 

7️⃣ Cere de la agent câteva avantaje în plus, cum ar fi să livreze marfa a doua zi, sau la o anumită oră. Nu va putea îndeplini tot ce îi ceri, dar măcar va fi dispus să lase prețul mai jos, pentru că în zona de preț are control.

 

8️⃣ Fii prietenos cu agentul de vânzări, manifestă interes personal față de el și familia lui. După ce legi o relație cu el va fi dispus să își facă partea lui din prietenie: să lase prețul mai jos. 

 

9️⃣ Încearcă să vezi ce tip de persoană este agentul din fața ta, pentru a-l oglindi. Dacă de exemplu este o persoană calmă, care vorbește rar, fă și tu la fel.  În mintea lui va apărea ideea: “Omul ăsta e ca mine!” , îi vei părea familiar și va fi dispus să îți ofere prețul pe care îl ceri.

 

🔟 Regula de aur a negocierii este sa nu iei niciodată cuvântul atunci când poţi foarte bine să păstrezi tăcerea.  Tu ascultă mai mult, lasă agentul să vorbească, fii tăcut, până când acesta vede dezinteres și coboară prețul.

 

1️⃣1️⃣ Oferă-i tu variante din care să aleagă ( va lua o decizie forțat de variantele tale):  “ la cât îmi dai prețul cerut de mine, la 10 sau la 15 baxuri?” 

 

1️⃣2️⃣ Spune- i: “ Sunt sigur că ai putea mai mult decât atât!” , și îți va arăt că poate. Îți va da un preț mai mic, la care poate nici nu te gândeai. 🙂

 

Principiul de baza: intr-o negociere trebuie sa castige ambele parți. 

‼️ Există un prag peste care agenții de vânzări nu pot să treacă,  pentru că au un comision de care depinde salariul lor.

🙂 Se poate să negociezi bine, pentru a avea prețuri competitive și clienți mulțumiți!