Documente des utilizate

419 Views

Într-o firmă pot exista foarte multe documente pe care un antreprenor ar trebui sa le cunoască iar acestea variază foarte mult  în funcție de obiectul de activitate al firmei. Cu toate acestea, dorim să vorbim despre cele mai întâlnite și folosite documente într-o societate ce are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul. 

 

1️⃣ Factura – este un document justificativ ce stă la baza înregistrării în contabilitate a operațiunilor economice. Se emite o factură către un beneficiar atunci când:

 

  • sunt livrate bunuri sau au fost efectuate prestări de servicii
  • s-a efectuat o vânzare la distanță
  • s-au efectuat livrări intracomunitare de bunuri
  • s-a încasat un avans în legătură cu livrările de bunuri sau prestări de servicii

 

Pe o factură se găsesc înscrise datele furnizorului și ale clientului, denumirea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, prețul de achiziție fără TVA, TVA-ul pentru fiecare bun/serviciu în parte, discounturile oferite de către furnizori precum și valoarea totală ce trebuie achitată de către beneficiar.

 

❗️❗️❗️ În cazul în care s-a emis o factură în mod eronat,  nu mai poate fi corectată. Se poate  anula doar dacă aceasta n-a părăsit incinta firmei, după care se emite încă una cu datele corecte. Dacă factura eronată a fost trimisă către beneficiar, aceasta se ștornează (se emite aceeași factură dar cu sumele în minus). 

 

2️⃣ Aviz de însoțire a mărfii – se întocmește de către entitățile care efectuează o vânzare de bunuri și nu au posibilitatea întocmirii facturii în momentul livrării produselor, mărfurilor sau altor valori materiale. Acest document se întocmește și în cazul transferului de bunuri efectuate între gestiunile aceleasi firme sau în cazul transportului bunurilor oferite gratis.

 

3️⃣ NRCD – Nota de recepție si constatare de diferențe, cunoscută și ca NIR (Nota de intrare recepție) se întocmește atunci când achiziționăm bunuri pe bază de factură, NRCD-ul servind ca document pentru recepția bunurilor aprovizionate si ca document justificativ pentru încărcarea în gestiune. Acest document trebuie păstrat 5 ani de la închiderea exercițiului financiar în care s-a întocmit.

 

4️⃣ Chitanța – Chitanța se emite în momentul vânzării unor produse pentru care plata se face în numerar. Încasările și plățile efectuate în numerar precum și depunerile de sume la casieria firmei sunt înregistrate pe baza chitanței în registrul de casă și în contabilitate. În cazul în care o chitanță se completează greșit, aceasta nu poate fi corectată ci se anulează și se emite una nouă cu datele corecte. Chitanțele se păstrează în firmă 5 ani de la închiderea exercițiului financiar în care s-au întocmit.

 

5️⃣ Extras de cont – este un document emis de bancă ce reflectă toate operațiunile care se fac prin intermediul unui cont bancar, cum ar fi: încasări, plăți, retrageri de numerar de la bancomat, transferuri interne și internaționale sau chiar comisioanele pe care banca le percepe. 

 

6️⃣Stat de plată/ Statul de salarii – este un document ce stă la baza calculului salariilor cuvenite angajaților precum și a contribuțiilor si impozitului ce se datorează statului. Acesta se întocmește lunar pe baza documentelor de evidență a timpului efectiv lucrat de către angajați, a documentelor privind reținerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihnă, a certificatelor medicale etc. Acest document trebuie păstrat 50 de ani de la închiderea exercițiului financiar în care s-a întocmit.

 

Acestea sunt principalele documente utilizate de un magazin.  Îți dorești să ai o viziune mai clară asupra documentelor din firma ta? 

 

Se poate! Cum? Hai sa discutăm…

 

Surse: 

  • OMFP 2634/2015 privind documentele financiar-contabile
  • OMFP 1802/2014 cu modificările și completările ulterioare

 

Market Manager – magazinul cu idei – grup de suport pentru persoanele implicate în administrarea magazinelor


Aplicația Market Manager

Soluția smart pentru administrarea magazinului tău

Află cum poți muta tot procesul administrativ de pe hârtie într-o singură aplicație.

Descarcă aplicația