Demisii, șomaj, concediere – Reglementări

329 Views

Dacă angajatul alege să plece, poate apela la  demisie? 

Este corect să îi înmânăm o cerere de demisie angajatului pentru ca acesta să o semneze în cazul în care dorim noi încetarea raporturilor de muncă cu acesta? 

Ce reprezintă încetarea raporturilor de muncă prin acordul părților?

Când se poate apela la concediere?

În cele ce urmează vom trata cadrul legislativ pentru fiecare situație în parte.

 

Demisia reprezintă actul de voință al salariatului prin care acesta dorește încetarea raporturilor de muncă cu angajatorul. 

Demisia nu poate fi solicitată de către angajator, salariatul neputând fi constrâns să semneze demisia dacă acesta nu dorește încetarea raporturilor de muncă. 

Dacă salariatul își dă demisia este obligat să stea în perioada de preaviz prevăzută în contractul de muncă. Angajatorul însă poate renunța la perioada de preaviz, situație în care va fi obligat să îi achite salariatului contravaloarea perioadei de preaviz, fără ca acesta să mai vină la muncă.

 

👉 Avantaje pentru angajator: nu poate fi tras la răspundere de către organele de control, inițiativa încetării raporturilor de muncă fiind a angajatului.

👉 Dezavantaje pentru salariat: este necesar să se prezinte la muncă pe perioada preavizului, și nu va primi îndemnizație de șomaj.

 

Încetarea raporturilor de muncă prin acordul părților este modalitatea cea mai ușoară și onorabilă de încetare a raporturilor de muncă, fiind un acord de voință între angajat și angajator. Este necesar ca salariatul să depună o cerere scrisă prin care dorește încetarea raporturilor de muncă în temeiul art. 55 lit b) Codul Muncii, iar angajatorul trebuie să își dea acordul.

👉 Avantaje pentru angajator: acesta nu poate fi acționat în instanță sau tras la răspundere de către organele de control pentru încetarea raporturilor de muncă, iar contractul de muncă poate înceta la o dacă agreată de comun acord cu angajatul.

👉 Dezavantaje pentru angajator: salariatul poate solicita o compensație financiară pentru încetarea contractului de muncă.

👉 Avantaje pentru salariat: acesta poate obține o compensație financiară pentru încetarea contractului de muncă, și contractul poate fi încetat la o dată agreată de salariat. 

👉 Dezavantaje pentru salariat: nu poate primi îndemnizație de șomaj.

 

Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului (desființarea locului de muncă) este o modalitate des întâlnită de desfacere a contractului de muncă.

👉 Avantaje pentru salariat: acesta va beneficia de salariul din perioada de preaviz și de îndemnizație de șomaj.

👉 Dezavantaje pentru angajator: va putea fi verificat dacă într-adevăr a fost desființat locul respectiv de muncă, concedierea se va desfășura pe o perioadă mai întinsă de timp, iar salariatului i se va plăti salariul pentru perioada în care se află în preaviz.

 

Concedierea din cupla angajatului este reglementată de art. 61 din Codul Muncii, iar angajatorul trebuie să dovedească foarte clar că angajatul s-a făcut vinovat de o faptă care va duce la desfacerea contractului de muncă. 

Se va dispune cercetarea disciplinară, se va convoca și asculta salariatul care are dreptul să se apere, se va emite decizia comisiei de disciplină, iar în cele din urmă va fi emisă și comunicată salariatului decizia de concediere.

 

‼️ Indiferent de modul în care se încetează raporturile de muncă cu un angajat, este foarte important să fim corecți cu persoana respectivă, să îi acordăm toate drepturile bănești și să facilităm obținerea de către acesta a altor beneficii acordate de stat.

 

Market Manager – magazinul cu idei – grup de suport pentru persoanele implicate în administrarea magazinelor


Aplicația Market Manager

Soluția smart pentru administrarea magazinului tău

Află cum poți muta tot procesul administrativ de pe hârtie într-o singură aplicație.

Descarcă aplicația